måndag, februari 04, 2008

USAs presidentval - och Rysslands...

USA har över 300 milj invånare, och växer. Ryssland har drygt 140 milj, och krymper.

USA är en urgammal demokrati som väljer president och kongress mm. I realiteten har medborgarna två olika partier att välja mellan, och valprocessen är kantad med ekonomiska resurser och reklam. Röstdeltagandet är relativt oss lågt.

Ryssland är en purfärsk demokrati enligt sin nya författning, som väljer president och till Duman mm. Det första demokratidecenniet har präglats av turbulens, partier har kommit till och upplösts och nybildas. I realiteten har medborgarna nu 3-4-5 partier att välja mellan, där två rätt likvärdiga dominerar. Dessa styrs av krafter nära president Putin och har stark kontroll över TV och tidningar. Röstdeltagandet blir kanske som i USA?

Låt mig nu göra en prognos över hur det kommer att gå i valen.

Ryssland först, verkar lättast. Jag tror att Putins kandidat Medvedev blir president, opinonsundersökningarna ger honom ett mycket kraftigt stöd eftersom Putin är populär och rekommenderar Medvedev. Hur resultatet skulle se ut om media vore mera neutrala vet vi inte, men säkert mycket jämnare.

USA då? Republikanerna först, min prognos är en 71-årig f.d krigsveteran som kopplat greppet nu på slutet, John McCain. (Härligt att erfarenhet uppskattas, i Sverige är redan 61 passé ibland..!). Jag tycker att han är den bäste republikanska kandidaten.

Demokraterna. Jag är tvärsäker här, det blir en vältalig mörkhyad B. Hussein Obama....,eller en vit kvinnlig jurist H. Clinton. Men vem av dem?
Tja, nästan hela Sverige håller ju på demokraterna och vi tar alltid en seger för dem som given, vilket de senaste decennierna skett mera sällan, faktiskt. Även jag hoppas att endera av dem vinner, och jag hoppas och tror faktiskt att den erfarna och skickliga juristen blir USAs första kvinnliga president!

Men vem blir då president. McCain mot Clinton. Det blir stenhårt, men jag hugger till med 53-47 till Hillary. (Om inte så blir det 51-49 till McCain...).

Ryssland har en bit kvar till den amerikanska demokratin. Men den är inte heller så där perfekt..., men fungerar sedan flera hundra år! Inte dåligt! Och jag hoppas att Ryssland efter en turbulent demokratistart kommer att utvecklas åt rätt håll, vilket ju inte verkar vara fallet idag. Men kom ihåg, man är en baby-demokrati, bara van vid Tsarer och Generalsekreterare i många hundra år.

Inga kommentarer: