torsdag, mars 04, 2010

Mitt möte med Ban Ki-Moon och Bill Clinton..

...tillsammans med några andra...

Att följa FNs och Sveriges arbete här i New York är fortsatt mycket intressant.

Utöver den arbetande kommissionen om kvinnors rättigheter och likaställning har vi nu diskuterat säkerhetspolitik en hel del, vilket ju är mumma för en försvarspolitiker.

Ambassadrådet Staffan Hemrå drog utifrån FN-stadgans grundidéer upp tankeväckande analyser och samband urifrån dagens verklighet. Mycket av dagens svåra konflikter finns i dag i Afrika.
Generalsekreterare Kofi Annan definierade 2005 terrorism som "systematiskt våld mot civila". Att använda det som stridsmetod är fruktansvärt, och kan aldrig accepteras, anser jag.

FN har nu 17 pågående missioner/fredsinsatser i olika länder, med 120.000 soldater insatta från främst icke-västliga länder. Rekord.

Säkerhetsrådets sammansättning är ett arv från andra världskriget, mänga skäl talar för att modernisera det. Men ingen av de 5 fasta medlemmarna med veto (USA, Ryssland, China, Storbrittannien, Frankrike) är nog intresserad av det..

Det kommer nog att ske ungefär samtidigt som Frankrike accepterar att Europaparlamentet slutar sammanträda i Strassbourg..

Idag utlystes snabbt ett möte med FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon och Bill Clinton i spetsen. Vi svenska observatörer lyckades närvara när man presenterade ett initiativ för att flygpassagerare med ett "klick" när man betalar sina flygresor också kan välja att stödja FNs verksamhet för sjukvård åt de fattiga.
Tillsammans talade de båda för detta "enormt viktiga" (enligt Bill Clinton) initiativ samt några till, bl a en norsk minister och prinsessan Christina från Spanien.

Bill var sig lik men har blivit äldre (Ok, då, jag är nog inte "Bill" med honom riktigt än..).

Ett annat sent eftermiddagsmöte som var mycket givande var sammanträffandet med FNs nya specielle representant för generalsekreteraren i Afganistan, Staffan de Mistura, med svenska och italienska rötter.

Han är precis nyligen tillträdd och berättade om sin bild av sitt uppdrag och läget i Afghanistan.
Uppslutningen bland FNs länder kring fredsinsatsen i Afghanistan är massiv.

Min slutsats är att en ökad debatt i t ex Sverige om att minska sin fredsinsats kan öka riskerna för svenska soldater i landet.