torsdag, oktober 02, 2014

Närma några asylregler till övriga EU - trygga en uthålligt generös migrationspolitik!

För ett år sedan skrev jag ett debattinlägg på Brännpunkt i SvD, om vikten av en öppnare migrationsdebatt och om att kunna diskutera både en ännu mer generös migrationspolitik men också även något mer restriktiv på några punkter. Jag har även bloggat.

Jag fick märkligt starka reaktioner på min mycket balanserade artikel och har sedan dess inte skrivit någon debattartikel i riksmedia.

Nu har en ny riksdag valts och jag lämnar riksdagen fredag 3 oktober. Jag publicerar nu ännu en debattartikel på Brännpunkt, med några förslag till den nya regeringen och riksdagen om att Sverige borde överväga att närma sig EUs praxis på några punkter.

Jag hoppas verkligen att mina förslag kan diskuteras i sak och utan några misstänkliggörande övertoner. Jag står ju bakom grunderna i Sveriges generösa migrationspolitik och har en mer öppen inställning än samtliga övriga EU-länder.

Jag tolkar valresultatet som en signal för den översyn jag föreslår. Det är min övertygelse att en fortsatt generös migrationspolitik, men lite närmare övriga EU-länder på några punkter, skulle möjliggöra en långsiktigt uthållig politik med Sverige alltjämt i EU-täten. Jag befarar att om Sverige, med extremt liberala Miljöpartiet - i denna fråga - i spetsen, istället ytterligare ökar avståndet till övriga EU-länder, och Sveriges andel av asylsökande till EU blir ännu högre, så riskerar integration och att få i arbete att lyckas än mindre - särskilt om den nya regeringen inte gör något för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden enligt Centerpartiets olika förslag - vilket ökar risken för att opinionen vänder och Sverige övergår till en mycket restriktiv politik.

Kommer den nya regeringen och riksdagen att lyssna, då? Säkert inte till en början, men jag hoppas att mina förslag kan bredda debatten i den riktning jag anser nödvändig för att uthålligt möjliggöra en fortsatt svensk generös migrationspolitik.

Tillagt den 3 oktober: DN på ledarplats (Susanna Birgersson) anser det visserligen ointressant om Sveriges andel av asylsökande till Sverige är 5-10 gånger övriga EU-länder eller ej (relativt vår befolkningsmängd), men stöder ändå flera av mina migrationspolitiska råd till regeringen. Jag ser det ändå som ett litet genombrott att Sveriges största (och liberala) tidning så pass positivt uppmärksammar mina förslag på Brännpunkt.