Stämman valde också Muharrem Demirok, kommunalråd i opposition i Linköping, till andraplatsen och Birgitta Gunnarsson från Mjölby till tredjeplatsen.
– På fjärde plats var jag helt ohotad, skojar Danielsson. Men jag respekterar stämmans beslut att föryngra med 47 år. Jag kan också förstå det, summerar Staffan Danielsson som före stämman låg i topp på listan.
Magnus Ek är glad för förtroendet, men värnar om sammanhållningen i gruppen:
Artikelbild
 Ger sig inte. Staffan Danielsson petades från första plats ned till fyran på Centerns riksdagslista i Östergötland.
– Vi kommer att vara ett lag som ska vara dragloket i östgötacenterns valrörelse nästa år, säger Magnus Ek. För mig som förstanamn handlar det om att lyfta fram Centerns hjärtefrågor. Centern är angeläget både för en grön omställning och för att Sverige ska stå sig starkt i konkurrensen med omvärlden. Jag vill att Östergötland ska vara skyltfönstret för Centern genom att vi får vara med och låta vår politik genomsyra och utveckla länet.
Vilka frågor kommer att genomsyra valet?
– Det blir ett värderingsval, svarar Ek. Vi har ofta haft valår med en eller två frågor som har avgjort och plånboksfrågorna har varit dominerande. Men Centerpartiet ska vara ett tydligt alternativ som står upp mot de rödgröna och socialdemokraterna men också mot högerpopulismen. Trygghetsfrågorna kommer att bli viktiga. Vård, skola, omsorg och polisväsende kommer att bli viktiga.
Hur mycket kommer du att synas i Östergötland?
Artikelbild
 Tredjeplatsen. Birgitta Gunnarsson står på tredjeplats på Centerns östgötalista till riksdagen.
– Så mycket jag bara kan. Jag har ett ansvar att driva valrörelse för CUF, men förhoppningsvis kommer jag att kunna vara mycket här nere i Östergötland.
Magnus Ek är son till tidigare miljöministern och EU-parlamentarikern Lena Ek.
Artikelbild
 Andraplats. Muharrem Demirok står som andra namn på Centerns riksdagslista i Östergötland.
Hur har det påverkat dig?
– Jag har Centern-politiker på både mammas och pappas sida. Det är en jätteynnest att ha fått växa upp med samhällsdiskussioner i hela familjen. Och att få stöd från mor och mormor och mina systrar. Det är skönt att ha ett sådant stöd när man har kommit in så tidigt i politiken, säger han.
Artikelbild
 Ger sig inte. Staffan Danielsson petades från första plats ned till fyran på Centerns riksdagslista i Östergötland.
På stämman antogs också Centerns regionpolitiska valprogram. Både Magnus Ek och Staffan Danielsson lovordar stämman och tycker att diskussionerna höll en mycket bra nivå. Staffan Danielsson berättar att han satt där och bestämde sig för att inte ge upp:
– Nej, jag är inte av den sorten. Jag tycker att jag har mer att ge och jag startar därför en personvalskampanj och satsar på att väljarna kryssar in mig, säger Staffan Danielsson.
Betyder det att det blir dålig stämning i Centern i länet nu?
– Tvärtom! Hade jag blivit sur och tvär och hoppat av så hade det kanske blivit så. Stämman har tydligt visat att man vill ha en ung och vital östgötabänk, det har jag all respekt för. Men jag är 70 år med lång politisk erfarenhet och står till förfogande, säger Danielsson.